Hopp til innholdet

Troll kan temmes

Troll kan temmes plakat

Februar 2018, Lille Scene i Sandvika.

RYKTE spilte et av William Shakespeares morsomste skuespill.

I den kjente universitetsbyen Padua bor en rik kvinne ved navn fru Baptista. Hun er interessert i å få sine to døtre godt gift, noe som burde være enkelt: de er begge vakre og medgiften er det ingen ting å si på. Vakre og vennlige Bianca har flust med friere, men hennes mor vil vente med forlovelse til hun får giftet bort sin eldste datter, «trollet» Katharina. Dessverre er Katharina frekk og spydig mot alle, og de passende unge menn i byen ønsker å unngå henne og hennes skarpe tunge.

Dette stykket ble først oppført i 1592, og som i mange av de senere komediene legger skuespillet stor vekt på maskering og bytte av identitet for å øke forvirringen.

Vi forstår etter hvert at mye av Katharinas utagerende vesen skyldes farens forskjellsbehandling, Bianca er «gullbarnet», mens Katharina bare er slem. Først da den viljesterke Petruccio gir Katharina noe å bryne seg på, gir hun etter og er villig til å gifte seg med ham, og Bianca kan deretter velge den frieren hun liker best.

At Katharina lar seg fullstendig temme og forandre hele sitt bestemte og viljesterke vesen, er nok en konklusjon som ikke ville passe i vår tid, men teksten åpner for flere tolkninger.

Skuespillet er oversatt av André Bjerke.

Regissør: Erik Borchsenius
Koreograf: Kirsti Skullerud
Sminkør: Maja Korbøl
Lyd/lys: Erik Borchsenius

Støttet av: