Hopp til innholdet

Sjøfareren

Sjøfarereren av Fernando P

27.-29. oktober 2017, Bærum Kulturhus Sandvika

Sterkt teater som dykker ned i bevisstheten. Hva er virkelighet og hva er drøm? «Truth is fiction, fiction is truth, and everything is strange beyond telling». Richard Zenith

RYKTE teater setter opp «Sjøfareren» av Fernando Pessoa. Innledning om dikteren og hans Lisboa ved Diana Santos og João Marques Lopes på Foajéscenen. Teaterstykket vises på Bærum Kulturhus’ scene Underhuset.

Det statiske, drømmende og psykologisk teaterstykket utspiller seg i et gammelt slott. Tre kvinner har likvake gjennom natten og håper at solen aldri skal stå opp.

«Sjøfareren» er en reise inn i egen bevissthet, inn i en selv, inn i en dyp periodisk gjentagelse av refleksjoner, speil, minner, håpefulle fortider og falske erindringer; alle i form av drømmer om sannhet, virkelighet og selvet; drømmer som kan bli virkeligere enn verden, sannere enn det Skaperen tillater. Dette er en vandring gjennom Pessoas verden og hans oppdiktede identiteter.

«O Marinheiro» eller «Sjøfareren» er det eneste teaterstykket Fernando Pessoas fullførte. Pessoa, som regnes som en av 1900-tallets største poeter, var nesten ukjent i sin samtid, men etterlot seg en koffert med litterære etterlatenskaper som viste seg å inneholde over 25 000 upubliserte tekster. Han var den første til å bruke betegnelsen heteronym, som innen litteraturen er en fiktiv dikterpersonlighet. Et heteronym er mer omfangsrikt enn et pseudonym, for det rommer ikke bare et annet navn, men også en annen personlighet.

Pessoas roman, «Uroens bok», ble valgt inn som ett av litteraturhistoriens 100 viktigste verker da den i 2002 fikk plass i Verdensbiblioteket.

Oversatt: Willy Walder
Regi: Erik Borchsenius.

Støttet av: